Eindelijk is het zo ver!

Al heel lang willen wij onze honden op een andere manier huisvesten. Daarom hebben wij in 2014 een nieuwe locatie gekocht waar we dit kunnen realiseren. Hiervoor moest eerst bestemmingsplannen wijzigingen doorgevoerd worden en vergunningen worden aangevraagd. Nu is het dan eindelijk zo ver. We kunnen beginnen.

Wij kunnen dit niet alleen en we zijn daarom zeer blij en vereerd met de steun van het Jan van Steenbergenfonds. Daarom zal de nieuwe accommodatie van de honden de naam krijgen: Jan van Steenbergenpaviljoen. 

Hondenaccomodatie
Op deze nieuwe locatie wordt een nieuw onderkomen voor onze honden gebouwd. Hier verblijven ze in grote ruime verblijven van 5 bij 4 die meer wegheeft van een kamer dan een kennel. Natuurlijk moeten we wel rekening mee houden dat het honden in opleiding zijn, maar we gaan zo veel mogelijk proberen om een huiselijke sfeer te creëren.

De verhuizing naar deze locatie en het verblijven in de nieuwe accommodatie biedt voor de honden een groot aantal voordelen.
In de huidige accommodatie ondervinden de honden een mindere geestelijke en lichamelijke stimulatie. Dit heeft als nadeel dat het leerproces van de honden kan worden belemmerd. Ze ervaren namelijk eerst onder-stimulering en bij het naar buiten gaan gedurende de training juist overprikkeling. Hierdoor kan het leerproces wordt belemmerd.

De nieuwe omgeving van de honden is rustiger. Nu ervaren de honden in Lelystad veel onrust omdat deze in hetzelfde gebouw zijn gehuisvest als de hotel- en asielhonden. In dit gebouw is een constante instroom van nieuwe gasten die moeten acclimatiseren en daardoor de eerste dagen zeer onrustig kunnen zijn. Dit is mede oorzaak van de onrust die onze honden ervaren. 


De honden zullen gedurende de dag steeds mensen om zich heen hebben. Het nieuwe gebouw is zo ontwikkeld dat de honden ook tijdens bijvoorbeeld de pauzes en administratieve taken van de medewerkers bij hen aanwezig kunnen zijn. Het is eigenlijk 1 grote huiskamer, waar ze ook hun aparte slaapkamers hebben.

S’avonds hebben wij hier de mogelijkheid om ze langer naar buiten te laten gaan en dus meer een patroon kunnen aanhouden die ze gewend zijn bij de puppycoaches het eerste jaar en later bij de cliënten wat de overgang voor de honden makkelijker maakt.

Trainingsfaciliteiten honden

De training van de honden zal voor een groot gedeelte plaatsvinden in Rutten en Lemmer, maar ook op eigen terrein zullen wij nieuwe faciliteiten ontwikkelen, om zo een optimale training te kunnen verzorgen. Te denken valt hierbij aan een trainingsaccommodatie voor onze hulphonden, een ruimte waarin wij de huiselijke dingen met al onze honden kunnen trainen. Maar ook aan een ruimte waar wij de optimale puppysocialisatie kunnen laten plaatsvinden.

Het complete terrein wordt zo ingedeeld dat de eerste fases van de training van de geleidehonden op eigen locatie kunnen plaatsvinden. Van het ene gebouw naar het andere gebouw zullen bijvoorbeeld paden komen waarin linkse en rechtse bochten zitten, verhogingen, stoepen en zebrapaden. Hierdoor wordt er de eerste fases effectiever getraind en zal er minder tijd verloren gaan aan het reizen naar een locatie waar dit kan.

Verder toekomst

Er wordt door cliënten aangegeven dat het prettig zou zijn om de mogelijkheid te hebben in groepsverband met gelijkgestemden te trainen zonder de dagelijkse beslommeringen van thuis. Door huisvesting op onze eigen locatie zal de “aflevertijd” (de tijd die het kost om hond en mens goed te laten samenwerken, nu minimaal drie weken bij mensen thuis) drastisch gereduceerd worden.

In de toekomst willen wij ook deze mogelijkheid creëren. Tevens willen wij deze mogelijkheid dan benutten om mensen met een beperking de gelegenheid te geven om een korte vakantie te combineren met een training.

Dit zal in een volgende fase worden gecreëerd.

Reacties zijn gesloten.